Tags

, , , , , , , ,

Mijn dokter was verbaasd dat ik zo makkelijk zwanger was geworden met mijn overgewicht. Nu pas besef ik hoeveel geluk ik heb gehad dat ik zwanger kon worden. Vele van mijn vriendinnen hebben daar meer moeite mee.

36e92ff24492a52bdddfd136d120b401

Vooral pcos is een veel voorkomend probleem waardoor een zwangerschap erg moeilijk wordt.

Maar hoe zit dat nu met zwangerschap en overgewicht?

Laten we beginnen bij wat pcos is:

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) PCOS is een syndroom dat bij 5-10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. De hormoonhuishouding is verstoort waardoor eiblaasjes niet rijp worden en er een onregelmatige of geen eisprong is.Hierdoor is ook de menstruatie onregelmatig of blijft helemaal weg. Dit betekent dat de vrouw niet zwanger kan worden. Verhoogde testosteronwaarde in het bloed of verschijnselen die daarbij kunnen passen zoals overbeharing, acne en/ of haaruitval.

Dik zijn kan een probleem geven bij het zwangerworden door dat vet rond de buik meer mannelijke hormonen aanmaken, dit wordt omgezet in het oestrogeen hormoon en dat zorgt er voor dat het lijf denkt dat er een eitje rijp is, het rijpingsmiddel wordt daardoor minder aangemaakt en de eitjes worden niet rijp en dus ook niet bevrucht.

Wat ik moeilijk vind aan het hele verhaal is dat er vaak niet gekeken wordt maar meteen gezegd wordt u moet afvallen en pas daarna gaat men onderzoeken. Als het mij zou overkomen zou ik me niet serieus genomen voelen, prima als met vaststelt dat dik zijn de reden is, het is el fijn als men dat vertelt voordat je streng op dieet moet. ie weet zijn er wel hele andere redenen.

In mijn internet onderzoekje kwam ik een stuk tegen dat ging over het aanpakken van de problemen ipv symptoom bestrijding, zoals bij veel mensen met lichamelijke problemen is over gewicht vaak het resultaat van het probleem en niet de oorzaak

op deze site vond ik het volgende:

Insuline Resistentie:

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van insuline resistentie en PCOS. 70% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben zijn insuline resistent. Bij 30% van de slanke vrouwen met PCOS is dat ook het geval. Insuline resistentie zorgt voor een grotere hoeveelheid insuline en daardoor een grotere hoeveelheid mannelijke hormonen.

Schildklierproblemen:

Je schildkier is onmisbaar voor veel belangrijke functies in je lichaam zoals stofwisseling, temperatuur, vetverbranding en spijsvertering.

Wanneer er een disbalans is kun je onder andere last hebben van vermoeidheid, overgewicht, onregelmatige cyclus en insuline resistentie. Zoals je leest komen deze symptomen overeen met die van PCOS. Het lijkt dus sterk of er een link is tussen deze twee.

Chronische stress:

Er is ook een verband tussen PCOS en stress. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat het wordt aangemaakt bij stress. Wanneer cortisol is vrijgekomen wordt de werking door bepaalde enzymen in het lichaam teniet gedaan door het omzetten naar het inactieve cortison.Onderzoeken hebben aangetoond dat sommige vrouwen met PCOS deze enzymen niet hebben. Hierdoor kan hun lichaam cortisol niet goed verwerken.

Genen:

Onderzoekers hebben geconstateerd dat PCOS vaak bij meerdere vrouwen in een familie voorkomt. Daarnaast  is ook aangetoond dat genen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van het syndroom.

Pak de Hormonale disbalans aan.

Wanneer je dit ziet zou je kunnen denken dat het aanpakken van de hormonale disbalans al veel oplossingen zouden kunnen geven.

Wanneer je exact weet waar de hormonale disbalans zit kun je gericht hierop je voedingen levensstijl aanpassen. Ieder persoon is anders en kampt met andere eventuele disbalansen.

(de websitewaar ik deze info vandaan heb geeft 10 gratis tips hoe je hier mee om kan gaan klik hier)

Nu ben ik van mening dat Overgewicht vaak een probleem is dat ook een lijfelijke achtergrond heeft. Ok, je kan zeggen ik wordt dik door wat ik eet, maar weet je ook waarom je behoeftes hebt aan die voedingsstoffen?

De stoffen in je lijf hebben naar mijn idee een grotere invloed op je behoeftes waardoor obesitas een gevolg kan zijn van en lichamelijke onbalans , en ja daar kun je ook meer van gaan eten.

Wat ik moeilijk vind in het hele verhaal is dat dik zijn of obesitas vaak gezien wordt als de oorzaak van het probleem terwijl het in mijn ogen  meer een symptoom is. Van veel dames hoor ik dat ze moeten afvallen, maar wanneer je door hormoon disbalans dik wordt of meer behoefte hebt aan voeding, dan is het extra moeilijk om af te vallen, is het niet handiger om eerst te kijken waar die disbalans vandaan komt en of het mogelijk is die oorzaak te vinden zodat het afvallen een langdurige werking heeft.

Er is hel veel over dit onderwerp te vertellen, te vinden en te bespreken, ik nodig jullie uit jullie ervaringen te delen.

Liefs Louise

Advertenties