Tags

, , , , , ,

Als volle vrouw vind ik het leven niet altijd makkelijk. Veel factoren spelen hierbij een rol, ik wordt geraakt door verschillende bronnen en die hebben een invloed op mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Mijn gevoel gaat op en neer en staat nooit vast op een punt, positiviteit heeft een positieve invloed, negativiteit heeft een negatieve invloed. Deze kunnen van binnen komen maar ook van buiten. wanneer je van 1-100 zou neerzetten hoe hoog je zelfvertrouwen en eigenwaarde is kun je aan de onderstaande grafiek zien in hoeverre iets invloed heeft op jou.

zelfvertrouwen grafiek

Op de momenten dat ik al moeite heb met mijn zelfvertrouwen , doen veel dingen dus veel meer zeer en heb ik daardoor ook meer moeite om me weer sterker te maken!

Hoeveel het mij raakt hangt af van hoe sterk ik me op dat moment voel.

Er zijn meerdere bronnen die in vloed hebben op je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Ik zie het zo:

Zelfvertrouwen is wat je voelt op e korte termijn, eigenwaarde is hoe je met jezelf omgaat en hoe sterk je je voelt op de lange termijn.

Beide kun je beïnvloeden, helaas niet altijd positief, maar ook negatief.

positief werken aan zelfvertrouwen en eigenwaarde betekend ook positiviteit opzoeken, je richten op positiviteit. Het klinkt heel makkelijk , maar veel mensen hebben daar wel wat oefening voor nodig.

Er zijn heel veel manieren, maar belangrijk is wat voor jou werkt, hoe is jouw zelfvertrouwen maak baar.  Ik stel vaak een  lijst op met wat mij een goed gevoel geeft.

een voorbeeld van mijn lijst:

 • er mooi uitzien: tijd aan mijn uiterlijk besteden.
 • mijn  huis opgeruimd houden. geeft ruimte in mijn hoofd
 • Iets doen wat ik goed kan: breien, koken, goede gesprekken
 • Durven kijken naar verbeterpunten: Werken aan mezelf geeft me meestal een goed gevoel.
 • Mezelf verwennen: Nageltjes doen een maskertje of lekker lang in bad.

Dan zijn er nog dingen die me een goed gevoel geven in contact met anderen. even snel, je kan denken aan knuffelen, complimentjes geven of ontvangen. Samen iets leuks doen enz.

Positiviteit maakt dat je goede gevoel over jezelf groeit. Deze kan van alle kanten komen, van binnen , maar ook van je omgeving , het weer of bijvoorbeeld het nieuws.

Logisch is het dat negativiteit je zelfvertrouwen en eigenwaarde naar beneden kan halen. denk aan:

 • Pesten
 • negatief bejegend worden.
 • jezelf naar beneden halen.
 • anderen naar beneden halen om jezelf beter te voelen
 • hoog of agressief in je assertiviteit zitten
 • jezelf verwaarlozen.

Het concept is heel simpel, zoek positiviteit op en probeer negativiteit te vermijden. Dan groei je in je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Hoeveel zelfvertrouwen heb jij als je het op e lijn van 0-100 zou zetten en wat geeft jou een positief gevoel en helpt je zelfvertrouwen op te bouwen?

Liefs Louise

Advertenties