Tags

, , ,

Kun je, je het nog herinneren? Dat je het leuk vond in de speeltuin, op het voetbalveld of in het zwembad. Dat je als kind aan het rennen vliegen springen en klauteren was. Dat je het liefst de hele dag in de speeltuin doorbracht?

Sport was een spelletje toen we klein waren. Veel van ons zijn op een gegeven moment gestopt? Waarom? Werd het een moeten? Deed je niet meer wat je leuk vond, had je blessures?

Voor mij is sport niet meer leuk wanneer ik alleen sport en gewicht aan elkaar koppel. Moeten sporten omdat je anders niet afvalt, jezelf opdragen te gaan sporten omdat je teveel lekkers gegeten hebt. De hele betekenis van sport raak je dan kwijt. waar is de lol gebleven?

14317557_10154524280939800_7024354281433699190_nWanneer ik om me heen kijk heb ik het gevoel dat sport niet meer wordt gedaan omdat we het leuk vinden, maar omdat we onszelf willen straffen voor die kilo’s die we teveel hebben. Wanneer je er zo naar kijkt hoe ga je het dan ooit volhouden?

Voor mij een reden om alleen de sport te doen waar ik van houd, in het zwembad. Baantjes zwemmen is nu niet het allerleukste, maar wat je niet zo leuk vind kun je leuk maken. Ik had kunnen kiezen voor water zumba of aqua fitnes, helaas is dat niet haalbaar.

Sporten moet niet alleen leuk zijn maar ook kunnen wanneer jij kan. Ik dacht lange tijd dat dat onmogelijk was, tot ik het idee kreeg dat ik het gewoon anders moest doen. welke problemen geeft mijn lijf , wat heeft het nodig . (in mijn geval 2 verrotte schouders) en hoe omzeilen we dat? (door training met zwemvliezen zodat de armen bewegen maar geen kracht hoeven te zetten) Hoeveel kan ik aan … Tja

Mijn lijf is daar niet echt duidelijk in, maar het is wel belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. geen spierpijn, wel het gevoel hebben dat je wat gedaan hebt. de eerste keren waren lekker, heb ik 1500m gezwommen 60 baantjes, de laatste keer 80 baantjes en ja dat was teveel heb al 2 dagen het gevoel dat ik achter mijn energie aanloop. een stapje terug dus .

Ik was echt vergeten hoe lekker het is om gewoon dom baantjes te trekken, ik was vergeten hoe heerlijk het is om te zwemmen. Ik was vergeten dat ik sport leuk vond en dat ik het graag deed. Mijn lijf heeft het nodig om goed te kunnen functioneren. Maar ik wil nooit meer sporten met het idee dat ik moet afvallen. alleen nog maar met het idee dat ik het lekker vind!

Nu ben ik een gezegend mens, hier in Emmerich kun je bijna het hele jaar buiten zwemmen, ze hebben een 25 m bad dat van binnen naar buien gaat,lekker in de buitenlucht met veel zuurstof. het is gewoon alsof je vakantie hebt!

En dat ik in badpak moet,  tja als ik om me heen kijk in het zwembad dan zijn er dames en heren in alle vormen en maten, ook vrouwen als ik lopen er bij, groter kleiner dikker dunner. Je moet het doen met het lijf wat je hebt, we kunnen ons leven bezig zijn os te laten tegenhouden door het ideaal beeld waar we aan moeten voldoen, of we kunnen er voor kiezen van het leven en ons lijf te genieten. De eerste stap is het moeilijkste, maar je zal merken dat het, het meer dan waard is!

Welke sport vond jij leuk toen je klein was? Doe je die nu nog? Of is er iets dat je tegen houd?

Liefs Louise

 

 

Advertenties