Tags

, , , , ,

Gulzig betekend snel en begerig eten en drinken.

Waar komt het vandaan? Waarom ben je gulzig? het werd gezien als een van de vele zonden die je kan begaan. Waarom  is het zo een ding en waarom hebben zoveel mensen het idee dat wanneer je dik bent je ook gulzig zou zijn?

Wanneer ik kijk naar mijn eigen gulzige momenten ben ik alleen gulzig als ik mezelf dingen ontzeg. Door diëten welke vorm dan ook. zelfs bij koolhydraat arm, kwam de behoefte in dat wat je niet mag sterk naar boven. Vergelijk het met de liefde . wij vrouwen vallen op een man die niet te makkelijk is. een van de redenen waarom we een foute man eerder kiezen dan een goede man die je omgeeft met liefde om je te versieren. Bij mij duurde het een tijd voor ik begreep dat ik ook voor de goede kon kiezen.

 

dieten mezelf eten ontzeggen heeft er voor gezorgd dat ik behoefte kreeg aan dat wat ik niet at. Hoe strenger het dieet hoe sterker die behoefte en daardoor kreeg ik heftige eetbuien en ja die zijn gulzig. Daarbij alle emoties die bij  diëten om de hoek komen kijken en de gevoelens van gefaald hebben op het moment dat je een gulzige moment hebt gehad waren vreselijk. Ik was een wrak was er van overtuigd dat niemand van me kon houden omdat ik niet de discipline had mijn dieet vol te houden en ik was er van overtuigd dat ik alleen gelukkig en geliefd zou zijn wanneer ik slank was.

Het is belangrijker om slank te zijn dan gelukkig

Pas als ik slank genoeg was voor de doktoren zou ik gelukkig zijn. Dat ik daarbij emotioneel totaal in de war raakte. het gevoel kreeg dat ik het nooit meer goed kon doen en daar naast gulzige eetbuien kreeg die tot ruzie met mijn ouders leiden is een logisch gevolg. Kinderen laten diëten door middel van minder moeten eten werkt niet zodra je iets ontzegt, leer je iemand een craving  aan.

7b78ece2d3d233251d305d387559bd7d

Ik heb nu een zoontje van 5 . die mag van mij gewoon snoepjes eten en eet er dan een of 2. Een enkele keer iets meer. Wanneer ik hem zeg dat hij niet mag snoepen . dan wordt hij ge-iriteerd en zodra hij dan snoepjes krijgt wil hij alles in een keer opeten.

Inmiddels weet ik beter gelukkig zijn is 1. Gezond eten is een hulpmiddel om gelukkig te zijn. Maar het doel slank zijn heb ik laten varen. Geluk is het allerbelangrijkste in je leven. Slank zijn is voor mij onbelangrijk geworden doordat ik iemand gevonden heb die zegt je bent goed zoals je bent. Ik hou van jou.je hoeft niet slank te zijn zodat er iemand van je kan houden. een verademing. (dank je Rutger)

gulzigheid komt naar mijn idee voort uit het niet nemen van iets. Jezelf iets ontzeggen. Lange tijd niks gegeten hebben en dan een goede maaltijd krijgen. Geen lekkere dingen in huis hebben en op een verjaardag komen waar alles staat wat je lekker vind en al lange tijd niet gehad hebt zijn voor mij aandacht punten.

Gulzig, ben ik dat nog wel? was het eerste wat ik dacht. Ik weiger om nog echt te diëten, maar ik probeer wel veel uit om gezond te eten. Ook daarbij let ik op de reactie van mijn lijf! sinds ik dat doe heb ik die craving niet meer. ik kan lekker smullen als we een borreltje doen bij mijn schoonouders. Genieten van het leven is zoveel belangrijker als in een keurslijf passen dat de Nederlandse maatschappij je oplegt.

Ik zie mezelf niet meer als gulzig, meer als een genieter. Ik ben gelukkig en ik ben niet slank. nooit gedacht dat het mogelijk was! Maar het kan!

Hoe werkt dat voor jou zie jij jezelf als Gulzig?

 

 

Advertenties