Tags

, , , , , , ,

Diëten…. Ik denk dat er weinig is, dat ik zo persoonlijk vind als diëten. Het feit dat je besluit je eet gewoonte te veranderen , is een heel persoonlijk besluit, waar niemand anders wat over te zeggen heeft.

Wat we eten en waarom we eten is zo complex, dat we er vaak zelf geen antwoord op hebben. De behoeftes van ons lijf, nemen vaak nog een loopje met ons en het aangeboden voedsel speelt daarbij een grote rol.

Ik vind het nog steeds een bizar gegeven, dat ongezonde kost vaak een stuk goedkoper is dan de gezonde keuzes. Wil je goed gebalanceerd eten, met veel groeten en pure producten, ben je gewoon veel meer geld kwijt. Dat vind ik raar!

Of we op dieet gaan of niet , daar heeft niemand wat over te zeggen, ik bedoel een arts kan je advies geven, maar uiteindelijk ben je zelf diegene, die het besluit neemt. Wat ik lastig vind, is dat wanneer je blogger bent, of mee praat in de grote vrouwen wereld , diëten een lastig onderwerp is.

Diëten als grote vrouwen blogger mag dat wel?

Ik heb er lak aan, ik doe wat voor mij goed voelt. Wel heb ik respect voor ieder zijn eigen keuze. Zo ongeveer alle diëten zijn bij mij mislukt, inclusief een maagband operatie. Ik heb een hele tijd het gevoel gehad; Ik zal me gek zijn het weer te proberen.” En toch ga ik over stag.

Nu moet je me goed begrijpen, ik heb niet de behoefte om slank te worden. Daar doe ik het niet voor. Slank blijft voor mij iets dat onbelangrijk is, maar ik heb wel moeite met mezelf zoals ik nu ben.

Acceptatie van jezelf is een van de belangrijkste dingen waar ik over schrijf. Eigenlijk ben ik er heel duidelijk is, kun je er niks aan doen, accepteer jezelf dan zoals je bent! Nu is dat er niks aan kunnen doen een ruim begrip. Ja alle diëten zijn mislukt, maar is dat dan ook een reden om de handdoek in de ring te gooien? Mezelf accepteren met mijn huidige lijf vind ik echt lastig!

Het enige dieet, waar ik daadwerkelijk mee afgevallen ben, is het koolhydraat beperkte dieet. Ik heb dat gedaan na mijn zwangerschap en ben er toen zo een 20 kilo mee afgevallen. Het beviel me goed, maar het was veel van het zelfde en er was in die tijd nog niet zo heel veel over bekend. Daarnaast, maakte ik zelf een soort broodvervanger , maar ik kreeg steeds minder energie. en uiteindelijk hield ik dat niet vol. Ik had geen energie om speciale dingen te bakken of te koken.

Nu ik weet hoe het komt, dat mijn energie weg is ( b12 tekort, vit D tekort en een verstoorde nierfunctie) Ben ik toch weer vaker naar dat dieet aan het kijken.

Wat is er veranderd?

Ik zie veel meer dingen die te koop zijn, zoals kh-arm brood, low carb pizza bodem en ik hoor vriendinnen de bloemkool de hemel in prijzen, want het is ook zo lekker als rijs en aardappelvervanging.

De mogelijkheden zijn uitgebreid en ik ben me beetje bij beetje aan het inlezen, daardoor leerde ik ook over de eiwitten, die je voldoende binnen moet krijgen , omdat je anders je spieren verbrand en je steeds minder energie krijgt.  Dat wetende merk ik dat mijn koolhydraat arme poging, wel een aantal duidelijke problemen kende, waar ik toen de oplossing nog niet voor kon vinden.

Het knaagt aan me, de problemen die ik heb met mijn zelf acceptatie en de wetenschap waar ik met diëten in de fout ging, hebben mij het gevoel gegeven;” Waarom zou ik het niet nog eens proberen?”

Tja dan ga je dingen op een rijtje zetten.

to-diet-or-to-not-diet-

waarom niet diëten?

  • diëten doe je niet alleen- mijn partner en mijn zoon zullen er dingen van meekrijgen
  • diëten is duur – We hebben 70 eu in de week voor onze voeding redden we dat dan wel of moet ik andere potjes aanspreken?
  • Slank is een utopie- acceptatie is een groter goed
  • Is diëten wel gezond- Of bouw je zo alleen maar tekorten op en ga ik me slechter voelen?
  • Als blogger heb je een voorbeeld functie – ik wil niet het voorbeeld zijn, dat mensen moeten diëten , ik vind, dat we dat allemaal zelf moeten beslissen, het belangrijkste is dat je je goed voelt!

Waarom wel diëten?

  • Ik vind mezelf met 10 tot 20 kilo minder aantrekkelijker.- En ja daar heb ik echt last van, de acceptatie van het mollig naar echt dik zijn is voor mij moeilijk te overbruggen. (ik zou van maat 56 naar maat 50-52 willen)
  • Ik voel me energie loos, niet gek met alle tekorten die ik heb, maar wanneer mijn lichaam minder kilo’s heeft is het ook minder zwaar om de dingen te doen die ik wil doen.
  • Ik wil gezonder eten- Mijn eet patroon is momenteel niet zoals ik het wil hebben, ik wil meer groenten eten , maar heb er moeite mee dat te doen,(ik ben de enige in huis die groenten lekker vind) een dieet is een extra stok achter de deur om dat ook daadwerkelijk te doen, ik hou van groenten en vind het veel lekkerder dan wat ik nu eet maar ik eet nu met mijn partner mee en de bedoeling is dat mijn partner straks met mij mee gaat eten. hij heeft aangegeven, dat hij het echt wil proberen!
  • Ik wil lekkerder eten- ik houd zelf meer van de gezonde dingen al ga ik de chocolade en de chips wel missen.
  • Ik wil het gevoel hebben dat ik vooruit ga- Ik zet tegenwoordig zelf mijn vit b prikken , ik slik vit D maar ik merk nog weinig verschil, ik wil het gevoel hebben, dat ik er alles aan doe, om me beter te voelen en het op dieet gaan, geeft mij dat gevoel!

Ik geloof niet dat ik 50 kilo kan afvallen , met welk dieet dan ook! 

Dat is dan ook niet mijn doel! Slank zijn is onbelangrijk, tevreden zijn met je zelf, is wel belangrijk, ik kan best tevreden zijn met een dikkere Louise, maar ik wil wel goed in mijn vel zitten, me niet meer beperkt voelen in mijn doen en laten ik wil gezond zijn, met welk gewicht ik dan ook heb, en ik voel me momenteel dik en ongezond!

dat wil ik veranderen! Ik ben niet van plan elke week op de site te gaan zetten hoeveel kilo ik kwijt ben, wel zal ik waarschijnlijk gaan bloggen over de gevoelens die ik tegenkom met diëten, reacties die ik krijg, hoe mijn lijf aanvoelt, wat eten voor me doet.

Ondertussen vraag ik me af hoe het voor jou is, wat vind jij zelf van diëten, waarom doe je het wel of waarom doe je het niet?

Wat zijn jouw ervaringen, en wat doe jij om een goed gevoel te hebben met je lijf!

ik blijf erbij “to diet or not to diet” , is een vraag , die alleen jij, voor jezelf kan beantwoorden, ik vind, nu niet ineens, dat iedereen moet diëten, maar ik vind het wel interessant om er met jullie over te praten!

Liefs Louise