Tags

, , , , , ,

Ik zou heel graag heel hard willen roepen dat doe ik niet!!! Maar helaas is dat niet realistisch, ik doe het wel, hoezeer ik ook mijn best doe het zoveel mogelijk te beperken en mensen te nemen zoals ze zijn.

Het is een manier om me veilig te voelen, ik weet inmiddels dat bepaalde mensen niet goed in mijn straatje passen, ik heb moeite met ze, vooral mensen met een duidelijke voorkeur voor etiketten, en een vals imago. Het type ik ben ok en daarmee zijn alle andere dus de oorzaak. Ik heb er moeite mee omdat ik deze mensen niet als echt zie, het verbergen van je fouten het altijd voornaam voorkomen en niet het achterste eind van je tong laten zien komt bij mij als nep over.

Ja ik weet dat er meerdere mensen zijn die zich zo gedragen die prima zijn om mee om te gaan, waar ik het goed mee zou kunnen vinden en die wanneer ik mij over het oordeel zou zetten eigenlijk heel anders zijn dan ze in eerste instantie overkomen!

Want oordelen is iets wat je doet op een minimaal stukje dat je van iemand te zien krijgt.

Daarom vind ik het zo lastig dat ik het dus toch nog steeds doe.

Maar misschien nog lastiger vind ik het dat ik als dikke vrouw zo vaak be en veroordeeld wordt.

Oordelen is een mechanisme dat wordt opgebouwd uit ons verleden:

  • hoe vaak zijn we gekwetst

  • welk soort mensen zijn goed voor ons geweest

  • met wie heb je een klik

  • waar ben je naar opzoek?

  • Hoe ben je opgevoed.

  • Welke levensstandaard heb je.

Op zich is het dus logisch dat we oordelen, maar toch weet ik ook hoe vervelend het is wanneer mensen je beoordeeld hebben zonder dat ze je kennen alleen op het feit dat je vol bent?

Volle mensen lopen tegen een grote hoeveelheid stigma’s aan:

  • we zijn lui

  • eten teveel

  • grenzeloos

  • onverzorgd.

Zo kunnen we er vast nog wel een paar bedenken.

IMG_0080

Oordelen is iets menselijks, ik kan een heel relaas schrijven van hoe erg het is dat we als volle mens niet gewaardeerd worden, maar deze maatschappij is opgegroeid met een negatief beeld van de volle medemens. Mede daardoor wordt de mening van veel mensen bepaald, het is aangeleerd gedrag

De enige manier om het aangeleerde gedrag te veranderen is door te laten zien dat we anders zijn, dat we niet voldoen aan de stigma’s en dat we in alle Categorieën voorkomen.

Aan de andere kant , is het ook een optie om ons niet druk te maken over het oordelen.

Vooral ook omdat we het allemaal zullen doen, is het niet gewoon een manier om uit te zoeken welke mensen bij ons passen en et wie we bevriend willen zijn?

Je kan toch nooit bevriend zijn met de hele wereld. Natuurlijk is het vervelend wanneer mensen hun oordelen hardop tegen je uitspreken, of het nodig vinden dit via de moderne media te doen.

Maar het zegt inprinciepe weer meer over hen dan over onszelf.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaald gedrag, Het raakt ze, meestal juist omdat ze zelf zo niet zijn. Ik heb geleerd dat als iets je raakt j er van kan leren, meestal heeft dit te maken met het leren accepteren dat iemand anders anders is.

Het niet oordelen is juist dat het leren accepteren dat we allemaal mens zijn met onze kwaliteiten en valkuilen en dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is. En omdat ik graag niet be- en ver-oordeeld wordt is dat een streven voor mij.

Aan de andere kant is het ook een manier van omgaan met. Op het moment dat iemand mij beoordeeld. Zegt dit dus evenveel over de ander als dat het zegt over mij en is het makkelijker dit bij de ander te laten.

Wat oordeel ook doet, en hoe vervelend je het kan vinden. Probeer het zelf een tijdje niet te doen en je komt een heleboel leerlessen tegen.

Heel erg interessant, zeker om over te babbelen met vriendinnen of vrienden.

We zullen het be en veroordelen niet kunnen uitsluiten, is het dan niet aan ons om hier mee om te leren gaan.

He je je zelf al wel eens stilgestaan bij de vraag of je oordeelt?

Liefs Louise