Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Snelle oplossingen, de vele operaties die wonderen beloven, mijn ervaringen zijn helaas anders, na een mislukte maagband operatie en veel bijwerkingen daarvan zoals een ernstig b12 tekort en dagen niet of nauwelijks kunnen eten, meer dan water blijft er niet in, ben ik opzoek naar manieren die wel blijvend werken.

Op deze weg kwam ik Mark Jensen tegen, zijn methode is niet voor iedereen, maar ben jij er klaar voor om al deze stappen aan te pakken, is hij misschien de man die je kan helpen!

Waarom ik het op deze site ook over afvallen heb? Omdat ik weet dat veel mensen er over nadenken, en het een evenwichtsgedachten is tussen accepteren en diëten. Zolang we methodes blijven gebruiken die ons afbreekt, in plaats van opbouwt, zal diëten in een negatief daglicht komen staan.

Iedereen maakt hierin zijn eigen keuze en daar heb ik respect voor, ik zeg niet dat iemand moet afvallen, maar loop je met de gedachten dan is deze blog misschien interessant voor je.

Afvallen…een walgelijk of fantastisch onderwerp?

Afvallen. Misschien wel één van de meest besproken onderwerpen ooit. Immers voor velen naar en dus berucht en voor sommigen positief en dus beroemd. De pech is dat de huidige mondiale aanpak van overgewicht gruwelijk, maar dan ook echt gruwelijk faalt en daardoor ongelooflijke frustratie creëert bij degene die wil afvallen…laat staan blijvend. En toch blijft de dieetindustrie miljarden verdienen aan de quick fix mindset van velen: namelijk diëten en fitnesstrends. Alsof dat dé oplossing is. Nee! Dat is niet “dé oplossing”, dat is symptoombestrijding. Daarom werken bijvoorbeeld diëten in 95% van de gevallen niet op de langere duur (1-3 jaar). De oorzaken van overgewicht worden namelijk continue genegeerd via alleen gaan diëten. Alsof je de schade van een wegzakkend huis alleen bovengronds gaat repareren…terwijl er ondergronds fundamenten kapot. En als die fundamenten niet gerepareerd worden blijft de schade. Men blijft dus aankomen na een dieet.

Over mij

IMG_2479-1

Ik was een emotie-eter ten top vroeger. Ik was obees erdoor, kreeg zelfs de darmziekte Crohn door mijn ontstekingsleefstijl van toen, had een ton aan stress, etc. etc. Door die ellende ben ik gaan ontdekken hoe men in hemelsnaam blijvend kan gaan afvallen (en in mijn geval mijn emoties en darmen onder controle leren houden). Het is allemaal echter niet makkelijk, maar het is ook niet moeilijk. Het is gewoon te doen…als je er klaar voor bent. Daarom help ik nu emotie-eters naar blijvend gewichtsverlies succes. Ik help dus mensen die willen veranderen, maar alleen niet weten hoe dat te doen. Ik denk dus vanuit verandering en dat kan mensen tegen de borst stuiten, vooral mensen die hun overgewicht willen accepteren. Maar mijn definitie van acceptatie is toegeven, niet opgeven.

Oorzaken van overgewicht

Globaal gezien zijn onderstaande redenen bekende oorzaken van overgewicht. Zie ze als kapotte fundamenten waardoor een huis steeds wegzakt, waardoor men dus overgewicht blijft houden.

  • Ja-maar…” Deze categorie mensen met overgewicht willen wel afvallen maaaaaar…als puntje bij paaltje komt uiteindelijk niet. Immers ongezond leven kent veel voordelen zoals het gemak van kant en klaar voedsel, smaakexplosies in de mond van bewerkt voedsel en junkfood, na een dag werken lekker de benen omhoog doen voor de tv ipv sporten of bewegen, nare emoties eenvoudig wegeten, etc. Bij deze categorie mensen overheerst dus nog steeds de voordelen van overgewicht, waardoor ze uiteindelijk weerstand hebben voor afvallen en verandering.
  • Ik wil het wel, maar ik kan het niet.”

Deze categorie mens noem ik de Ja!-persoon. Door de overheersende liefde voor henzelf of door de overheersende pijn van overgewicht, willen ze dolgraag afvallen én de moeite ervoor doen, alleen ze weten niet hoe. Je hebt immers 5 (!) vormen van honger en die dien je allemaal te stillen voor blijvend gewichtsverlies succes. En daar lees je of hoor je naar mijn ervaring zo ongelooflijk onvoldoende maar eerder nooit iets over.

1) Geesthonger is de wereld van emotie-eten en dus de wereld van je emoties leren beheersen.

2) Gewoontehonger is bijvoorbeeld blijven overeten aan het verkeerde omdat het een gewoonte is geworden, door de voordelen ervan. Hoe schadelijk een gewoonte namelijk ook kan zijn, als het ergens wordt beloond, wordt het herhaald. Net zoals bij een drugsverslaafde. Alles gaat kapot erdoor: sociaal leven, lichamelijke gezondheid, financiële gezondheid, etc. Maar in het hier en nu kan die persoon steeds de belonende gewoonte van high worden ervaren. Als je dan bijvoorbeeld overeten of teveel junkfood ineens weghaalt (ook een high!) dan ontstaat er een gat, een leegte. Een wereld dus zonder de beloningen van overeten en teveel junkfood. En in die lege wereld blijven zitten houdt men uiteindelijk nooit vol, want wilskracht faalt uiteindelijk altijd. Tenzij dat lege gat gevuld wordt, dan houdt men alles vol en dus ook afvallen. Je vult dat gat op door andere activiteiten voor overeten en teveel junkfood in de plaats te zetten. Activiteiten die echter ook dezelfde plezierige beloningen opleveren van voeding, alleen juist los staan van voeding. Ik zeg dan ook vaak: van overleven via overeten naar juist léven zonder overeten.

3) Omgevingshonger. Deze mensen gaan eten als ze eten zien, ruiken of eenmaal proeven. Als ze geen plan hebben voor die eetomgeving, blijven ze overeten aan het verkeerde.

4) Bloedsuikerhonger. Deze mensen eten voornamelijk koolhydraatrijk voedsel zoals (brood, jam, hagelslag, liga’s en crackers) waardoor hun bloedsuikerspiegel snel stijgt maar ook weer snel daalt door grote aanmaak dikmakende insuline. Ze worden dan al na een paar uur slap, trillerig, suffig, chagrijnig of (extreem) hongerig en gaan weer snel (koolhydraatrijk) eten.

5) Buikhonger. Er is maar één moment dat je gaat eten als je wil afvallen. Bij lichte buikhonger, doorgaans een enkele knor van de maag. Niet eerder, niet later. Eet je later dan heb je zo een honger dat je meestal gaat overeten. Eet je eerder dan geef je je lichaam doorgaans nog te weinig kans om vet te gaan verbranden.

  • Tot slot de laatste reden van overgewicht: ontkenning. Men is in ontkenning en houdt de ogen dus teveel dicht voor de realiteit van de nadelen van overgewicht. Freud zag al dat de mens bij problemen steeds geneigd is eerst in ontkenning te gaan. Hoppa, hoofd in het zand steken dus. Logisch, want wie wil nou in hemelsnaam vrijwillig iets pijnlijks erkennen?! Men kan dus geneigd zijn het negatieve gevoel van overgewicht te ontkennen, of de praktische pijnlijke impact ervan op hun verdere leven. Als gevolg kan men dan bijvoorbeeld horen wat men wil horen. Bijvoorbeeld een onderzoek dat duidelijk maakte dat 30% van obese mensen metabolisch gezien gezond zijn. Dan denk ik, en die de overige 70% dan? En hoe zit het met andere gezondheidaspecten die niet worden besproken, zoals de ellende van laaggradige ontstekingen (95% van alle ziekten erdoor) en DNA schade (kanker uiteindelijk), want die zijn extra hoog bij overgewicht en vooral obesitas. Maar is dit allemaal leuk om te lezen? Nee natuurlijk niet! Ontkenning heeft dan zeker zijn voordelen, alleen de realiteit blijft dan altijd naar de realiteit spelen. De ogen dus durven openen voor de realiteit is een bloedenge maar belangrijke voorwaarde voor blijvend gewichtsverlies succes.

Gezonde groet,

Mark Jensen

P.S. Wil je meer informatie bezoek dan graag mijn website markjensen.nl. Wil je een gesprek met mij, mail me dan graag op info@markjensen.nl.