Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Wat ik nu ga vertellen, kan voor veel mensen dubbel binnen komen, want hoe kun je nu kiezen voor geluk, wanneer je geen controle hebt?

Ik kan alleen vertellen, wat mijn eigen ervaring is en hoe ik hier mee om ga.

Controle, een van de hoofdpunten in mijn leven, ik heb altijd bedacht, dat als ik dit, of dat onder controle zou hebben, dat mijn leven zou veranderen. Denk aan mijn eet buien, mijn gevoelens, depressie. Alles wat me bezig hield, leek te gaan en staan met controle en controle verlies.

Ik maakte van controle, een belangrijk punt, waarin ik mezelf alleen maar aan het teleurstellen was. Ik deed het nooit goed genoeg en had geen idee wat ik er tegen kon doen. Mijn depressie bleef terug komen, ik voelde me niets waard en had het gevoel dat ik er niets aan kon doen. Mijn gevoelens van geliefd zijn, zou verbeteren als ik meer kon, liever was, of een ander mens, maar ik bleef mezelf en dat was niet goed genoeg.

Ik was zo bezig, met al die moeilijke punten in mezelf vasthouden, dat ik vergat dat ik kon en mocht genieten. Altijd dacht ik ik moet dit doen, of dit bereiken en dan wordt ik gelukkig, maar ik kon dat niet doen , of bereiken en ondertussen haalde deze opzet me dus alleen maar onderuit en naar beneden.

Op het moment dat ik besloot, dat ik ging kiezen voor geluk, is ook het moment dat ik me bewust werd dat de controle een illusie was. Een gevoel van dingen in je hand houden, die je in werkelijkheid niet kan beïnvloeden.

Wanneer ik het heb over eetbuien , depressie en gevoelens, klinkt dat misschien gek, want dat zijn dingen die je wel zou kunnen beïnvloeden. Toch, in dit geval, bedoel ik met de controle, dat ik moest gaan leven in het nu en dealen met wat er op dit moment gebeurde in plaats van invullen wat er in de toekomst nodig was.

Daarbij doel ik op de zin:

Je kan niet veranderen wat er gebeurd, alleen hoe je er mee omgaat.

En dat is precies wat een hoop controle loslaat.

0826ac54787416dd101960ab78b5dc4d

Controle is het invullen van je leven, wat mag je wel, wat niet, wat kun je wel, wat niet. Wanneer je eerst gaat kijken waar je staat en wat er gebeurt, maak je andere keuzes dan wanneer je denkt, daar moet ik naar toe. Werken aan de toekomst is moeilijk wanneer je heden niet op orde is. Controle, loslaten, is je richten op het nu.

wat gebeurt er nu en hoe kan ik me daarbij nu beter voelen.

Wanneer je, je bij alles wat je doet die vraag stelt , kom je interessante patronen in jezelf tegen. Perfectionismes, die eigenlijk weinig waarde hebben, gedragingen die je alleen maar in de problemen brengen, of gevoelens die ondanks dat ze heftig kunnen zijn ,totaal onbelangrijk zijn .. als je ze maar loslaat.

Loslaten, is een van de moeilijkste lessen, in ons leven, en heeft veel vormen, zo begint een moeder met het loslaten van haar kind ,op het moment dat het geboren is. Er zijn in onszelf, ook zaken die we moeten leren loslaten, denk aan vaardigheden, liefdes, mensen om je heen, gevoelens.

Controle houd vast. Wil de baas zijn, over wat er gebeurt. Maar gelukkig zijn en alles onder controle hebben, is voor mij niet mogelijk. Juist wanneer ik loslaat, ontdek ik manieren waarop ik gelukkig kan zijn, die ik voorheen misschien nooit had kunnen bedenken.

Controle loslaten, het leven in het hier in nu, leren genieten van het moment, is een hele opgave, het wekte een boel weerstand bij mij, maar ook mooie gesprekken en gevoelens die besproken konden worden. Wat is nu echt belangrijk? Waar draait het om in jouw leven? Hoe ga je daar mee om.?Reageren op wat is, ipv wat was ,of wat komt. Wat maakt je nou echt gelukkig?

Ik wordt gelukkiger door veel dingen los te laten, mee te gaan met de flow van het leven en reageren op wat gebeurd in plaats van wat het van mij moet worden. Geluk vind ik alleen in mezelf en in het hier en nu.

Hoe ga jij om met je controle en hoe laat jij los? Denk je dat het invloed heeft op je geluk?

Ik hoor graag jouw visie hier over.

Liefs Louise

eerder verschenen in deze serie:

Gelukkig zijn is een keuze deel 1: wat is geluk

 

Je hebt een keuze

Kiezen voor het woordje nee

wis wat je ongelukkig maakt

Ervaar de ruimte

Weet wat je wil

Weet wat je wel kiest

Elke keuze heeft invloed op je toekomst.

Stap voor stap op weg naar geluk