Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

nee zeggen

Nee, het is een klein woordje, met een grote impact en dat op meerdere gronden.

Nee accepteren…

De huidige maatschappij, is niet meer ingesteld op het woordje nee. Mensen hebben meer en meer moeite om het te accepteren, want er is genoeg en alles kan, dus hoezo nee?

Nee wordt, vaak persoonlijk opgepakt, wordt gezien als afwijzing, maar dan op het grotere geheel… de persoon, persoonlijkheid of karakter, zolang mensen nee, op die manier zien, is het nog moeilijker, om nee te zeggen.

Ik zeg altijd:” Nee is gewoon een antwoord”.

Niet erg, niets persoonlijks, het is gewoon, dat iets niet mag, niet gebeurt, of iets dat je niet wil.

Nee zeggen

Als je je bedenkt, dat nee accepteren al moeilijk is, dan kun je indenken, hoe moeilijk nee zeggen is. De reacties op het woordje nee, zijn niet altijd eenvoudig, maar er is meer.

Nee is een manier, om voor jezelf op te komen, te laten zien dat je mee telt, dat je een mening hebt, of dat je iets niet wil. Nee maakt, dat je bestaat als mens, natuurlijk besta je ook, als je ja zegt, maar juist door nee te zeggen, als je nee bedoelt, kom je tot leven.

Nee, is grenzen aangeven

Nee is ook een manier, om je eigen grenzen aan te geven, dit kan zijn omdat je ruimte nodig hebt voor jezelf, dat iemand te dichtbij komt, of dingen wil, die jij niet wil. Het kan ook zo zijn dat je, jezelf moet begrenzen en dat het goed is om zelf grenzen aan te geven.

Zo heb ik dat bijvoorbeeld met mijn acties per dag, als ik die niet begrens, ga ik volledig over de kop. Natuurlijk zijn er altijd mensen die dit niet begrijpen en je nee, niet willen accepteren, maar voor mij is het belangrijk.

Nee zeggen, is best moeilijk

Nee zeggen het lijkt zo makkelijk , maar voor veel mensen en dan vooral voor vrouwen, is dat het niet. Voor mij was het een drama, iets met opkomen voor jezelf en ben ik dat wel waard, iets van je grenzen aangeven en vertrouwen dat mensen je ook respecteren.

Ik had een duidelijk nee probleem, bij mij mocht altijd alles, ik zei nooit nee, niet tegen de mensen om me heen niet tegen de foute mannen, ik was totaal grenzeloos. Tot ik besloot, dat ik nee moest leren zeggen om gelukkig te kunnen worden. Op deze manier gaf ik mijn energie namelijk aan alles en iedereen behalve aan mezelf. Ik stond altijd op de laatste plaats, ik was onbeduidend, telde niet mee. Ik had werkelijk het gevoel, dat mensen me niet zagen staan. Dat alles vanzelfsprekend was en dat het me allemaal overkwam.

Nee, gaf controle

Het woordje “Nee” gaf mij weer de touwtjes in handen. Stukje voor stukje, kreeg ik weer, controle over mijn leven. Ik kwam er, beetje bij beetje, achter wat ik helemaal niet fijn vond. In plaats van er over zeuren, kan ik er iets aan doen.

Dat maakte het verschil. Door nee te zeggen, verdween er een heleboel negativiteit uit mijn leven. Mensen zonder respect, mensen die me gebruikte, mensen die me niet waardeerde. Alleen de mensen die me werkelijk na stonden bleven. Dat was wel even slikken, maar ik had bedacht wat nee me zou brengen. Ik had een besluit genomen.

Nee, tegen jezelf zeggen

Niet alleen de negativiteit van andere mensen verdween, nee zeggen tegen mezelf heeft ook de negativiteit in mezelf veranderd.

In onze maatschappij moet je wat bereiken, iedereen heeft een doel, die wil slanker worden, die wil zijn opleiding halen, die wil beroemd worden, het maakt niet uit wat, we worden opgejut om steeds hogere doelen te stellen.

Ik besloot nee te zeggen, tegen al die onbereikbare doelen en ja te zeggen tegen mezelf zijn!

Nee tegen het maar blijven proberen en falen. Ja te zeggen tegen gelukkig zijn.

Nee is, druk van instanties

Al die druk die ik mezelf oplegde, maakte me ontzettend ongelukkig.

Ook de druk van instanties, je moet een baan, een inkomen, een levens doel, een kind en als je er niet aan voldoet komen de vragen, waarom niet? Dat niet alleen, kun je zonder baan nog wel rondkomen, de Nederlandse maatschappij ,is veranderd in een zakken vul cultuur, hoe meer je kan verdienen hoe beter en de mensen die niet kunnen werken, komen met de kleine restjes te zitten. Ja dat is mijn mening. Dat doet mij verdriet, zonder al die materialistische drang zou de wereld er anders uitzien en ook een stuk gelukkiger zijn.

Nee zeggen, is belangrijk, juist ook in onze cultuur, maar het wordt, steeds moeilijker geaccepteerd. Des te sterker moet je zijn, om je aan je nee te houden en niet onder druk, toch je mening te veranderen in ja!

Na nee, komt ruimte

Nee, houd je, bij jezelf en door nee te zeggen, komt er ruimte, ruimte voor inzicht, inzicht in wat je zelf nu eigenlijk echt zou willen. En dat bespreken we, in het volgende hoofdstuk!

Kun jij nee zeggen? Wordt het geaccepteerd als je nee zegt? Zijn jouw doelen haalbaar?

Voor mij vragen, die ik oploste. Die me stapje voor stapje, dichter bij mijn geluk brachten, geloof me het is hart werken, om het onder de knie te krijgen, maar dan voel je je daarna ook echt verlost.

Het begint bij een enkele nee, dan nog een en voor je het weet merk je dat het steeds makkelijker gaat

Liefs Louise

Wat is geluk

Controle is een illusie

Kiezen voor het woordje nee

wis wat je ongelukkig maakt

Ervaar de ruimte

Weet wat je wil

Weet wat je wel kiest

Elke keuze heeft invloed op je toekomst.

Stap voor stap op weg naar geluk