Tags

, , , , , , , , , , , , ,

In deze blog beschrijf ik mijn  persoonlijke gevoelens en ervaringen op weg naar geluk.

geluk is lef, lef is leven

In mijn vorige blog had ik het over nee zeggen, waarom het belangrijk was, het brengt je namelijk bij jezelf, je krijgt ruimte om jezelf te zijn en belangrijke vragen aan jezelf te stellen.

Onbeperkte mogelijkheden

Waar vroeger de mogelijkheden beperkt waren, doordat je deed wat van je verwacht werd, brengt nee, je op een plaats die er voor zorgt, dat je je gaat afvragen wat je zelf eigenlijk wil, werkelijk wil. Wat is in dit leven voor jou belangrijk.

Voor dat ik”nee” leerde zeggen werd mijn leven bepaald, door de maatschappij, wat zij van me verwachte, de cultuur, hoe men een leven zou moeten invullen, mijn familie en waar ik mee opgegroeid ben, veel van die zaken zijn goed, maar toch is het fijn om mezelf te kunnen vinden.

Bij elke “nee” die ik zei ervoer ik ruimte, letterlijk lucht, Het “nee”  mogen zeggen, het gevoel om controle te krijgen over mijn eigen leven, was werkelijk bevrijdend.

Toch gaf het een leegte, want wat komt er na de nee?

Juist! Plannen, wensen gedachten. Dat was het moment, dat ik besefte dat ik voor geluk kon kiezen, ik had zogezegd, de zooi aardig opgeruimd, door tegen de dingen die ik niet wilde nee te zeggen, het enige wat ik nog hoefde te doen, was “ja” zeggen tegen dat wat ik wilde.

Iedereen wilde iets anders, maar na 10 jaar depressie en alle gedoe daar omheen, had ik altijd maar een droom, ik wilde gelukkig dood gaan, geluk is mijn hoogste doel geweest, voor iemand die altijd ongelukkig was, nooit ergens bij hoorde, (voor mijn gevoel), nooit iets goed deed, alles mislukte, was het grootste doel om in reine te komen met mezelf, en te kunnen beslissen over mijn eigen geluk.

Nee zeggen , maakte dat voor mij mogelijk, want eindelijk na lange tijd kon ik ja zeggen tegen geluk.

Hoe dat werkt?

Geluk kiezen, doe je op de lange termijn, ja en nee zijn vluchtige keuzes, en die worden vaak maar in een moment gemaakt, ik kies niet zo snel meer in het moment , ik laat er soms weken overheen gaan, voor ik iets werkelijk kies.

Niet dat ik dan niks doe, ik probeer zo veel mogelijk te ontdekken, uit te vinden, te praten, les te krijgen van de mensen om me heen, over het onderwerp waarover ik wil beslissen. Dan neem ik vaak ook nog de beslissing, die niet de makkelijkste is, maar die wel de meeste kans heeft op geluk.

In de afgelopen jaren heb ik begrepen dat gelukkig zijn, gelijk is aan lef en lef is gelijk aan leven. Zonder een van beide leef je niet werkelijk, maar wordt je geleefd, door je omgeving, door de behoefte van de maatschappij, door wat je is aangeleerd.

Gelukkig zijn, is het leven aangaan

kiezen voor wat jou gelukkig maakt. Dingen doen die je moeilijk vind. Maar wel de moeite waard! Ik heb nooit verteld dat het eenvoudig is, gewoon kiezen voor je geluk! Het is een van de moeilijkste dingen, want om werkelijk gelukkig te zijn, kom je je grootste angsten tegen. Angsten die je moet aangaan. Dingen die je moet doen, omdat je weet dat je het jezelf anders nooit zult vergeven.

Wanneer je daar komt leef je niet meer vanuit je verstand, maar vanuit je hart. Je ontmoet mensen die je raken, je doet dingen die voelen alsof ze zo moeten zijn en alles lijkt ineens met elkaar verbonden. Dat is het moment dat ik besefte ik leef.. Zo simpel en eigenlijk alleen door dat ene woordje, zo klein, met zoveel kracht. Het woordje Nee

In de volgende blog ga ik het stukje angst bespreken.

Heb jij je al wel eens helemaal verbonden gevoeld met alles om je heen?

Liefs Louise

 

Andere blogs uit de serie Gelukkig zijn is een keuze:

Wat is geluk

Controle is een illusie

Nee zeggen

Geluk is lef, lef is leven.

Angst

Elke keuze heeft invloed op je toekomst.

Stap voor stap op weg naar geluk