Tags

, , , , , , , , , , , ,

Geluk kan niet bestaan zonder lef en lef heb je nodig om te leven,

vvv angsten

hoe werkt dat dan?

Angsten zijn iets waar wij allemaal mee te maken hebben, de een meer dan de andere. Angsten kunnen je verstijven, je van je pad afbrengen, maar angsten kunnen je ook laten zien waar je kracht ligt. Op het moment dat jij je angsten aangaat, zullen ze minder worden! Ben je bang, om gelukkig te zijn? Bang, wat je gaat tegen komen? Wat je er voor moet doen? Wat je moet loslaten, allemaal angsten die ik aanging voor ik gelukkig werd. Toch bij mij is er nog meer angst, ik zal je wat meer erover vertellen en ook hoe ik met mijn angsten om ga.

Mijn angst is groot, ik ben een heel gevoelig wezen, wanneer je mensen vergelijkt met een kudde dieren, dan staan aan de buiten kant de dieren met het meeste lef, die houden van de kick de adrenaline, die weten dat ze de mogelijkheid hebben, dat ze gevangen kunnen worden door de leeuw en toch lopen ze elke keer weer een beetje van de kudde weg. Deze adrenaline junks kennen we allemaal. Ik daar en tegen sta helemaal aan de andere kant, ik hoor thuis midden in de kudde, op het veiligste plekje, want ik heb al voldoende adrenaline als iemand een scheet laat. Echt! Mijn vrienden vinden het heel grappig, maar als er bijvoorbeeld onverwacht een ballon knapt vlieg ik letterlijk tegen het plafond en gaat mijn hart als een razende te keer.

Ik ben dus groot geworden, met meer angst gevoelens dan de meeste mensen. Angst heeft, me ook werkelijk in de weg gestaan. Vooral angst voor mensen, angst voor openbaar vervoer, angst voor de kroeg en drukke plekken, angst voor feestjes en gezellig samenzijn.

Sociale fobie noemen ze dat.

Ik had gekozen om gelukkig te zijn

maar mijn angst zat mij in de weg. Bij elke gelegenheid waar ik angst had, bedacht ik me dingen die er eigenlijk voor zorgde dat ik me raar gedroeg. Ik heb daardoor moeten leren mijn negatieve gedachten onder controle te krijgen, daar vertel ik over in de volgende blog.

Daarnaast, had ik bij veel gelegenheden die adrenaline kick, die veel mensen krijgen bij het springen van een brug of het beklimmen van een berg of een kermis attractie. Die lichamelijke kick vind ik niet lekker. Mijn hart gaat tekeer, alles tintelt, ik hoor het bloed door mijn aderen stromen, ga meer zweten en heb het gevoel dat al mijn zintuigen versterkt zijn.

Deze puur lichamelijke reactie

heb ik leren loskoppelen van de geestelijke reactie. Angst bestaat namelijk op 2 niveau’s , je geest speelt spelletjes met je en kan je bang maken voor dingen, die niet realistisch zijn. Dan is het altijd goed om die vraag te stellen, is deze angst realistisch, kan dit werkelijk gebeuren. Is het antwoord nee dan zul je de gedachten moeten stoppen, is het antwoord ja, dan kun je je voorbereiden op de reactie waar je bang voor bent. Je kan je geestelijk schrap zetten voor wat er eventueel kan gebeuren.

De lichamelijke reactie is er een waar je mee leert omgaan als je maar vaak genoeg die angsten aangaat. Het feit dat het een fysieke reactie is en het besef dat de angst niet realistisch is, wat in mijn geval vaak zo was, gaf mij de moet om elke keer weer dat te doen wat ik eng vond.

Dat is voor mij de weg geweest, om stapje voor stapje, die angsten aan te gaan. Ik zal nooit zonder angst zijn, wanneer ik bepaalde zaken laat varen en even minder doe, komen die angst gevoelens gewoon weer terug, het is al een wild beest in me, dat de vrijheid wil, dat die adrenaline wil voelen stromen dat wil schreeuwen en krijsen, maar waarvan ik heb gezegd, je bent mijn schootkatje, ik voel je, ik knuffel je, maar ik laat je niet los en niet vrij. Ik zal wel altijd moeten blijven knuffelen, om er voor te zorgen dat dat gevoel naar me luistert.

Toen ik me dat realiseerde realiseerde ik me ook dat ik liever zou moeten zijn voor mezelf, mezelf moest koesteren om die angst onder controle te houden.

Koesteren, lief zijn, moet tonen en lef, dat zijn e dingen die ik elke dag moet doen. Al ben ik alleen thuis, dan nog is er altijd een boel gaande, maar ik heb gekozen voor geluk en mijn angsten onder controle krijgen, is daar een hele duidelijke stap in geweest.

Hoe ga jij om met je angsten heb je ze onder controle of houd je wel van een adrenaline kick?

Liefs Louise