Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ik zeg het wel eens, “Er is een monster gekomen en die heeft alles mee genomen, mijn wil om dingen te doen, de mogelijkheid om dingen te ondernemen en de energie om te bestaan.” B12 Tekort is iets dat je niet ziet, dat je misschien ook niet meteen merkt aan mensen, maar dat zoveel verschillende nare klachten geeft, dat je het gevoel hebt dat je niet meer bestaat.

Je ziet het niet, maar je omgeving merkt je klachten wel. Zo noemde ik mensen bij de verkeerde naam, kon geen afspraken onthouden, was vaak op plekken dat ik niet meer wist waar ik was , wat ik daar deed en hoe ik thuis moest komen. Daarnaast was ik moe, niet gewoon moe, zoals alle moeders moe zijn, ik was uitgeput. Ik was zo uitgeput , dat ik niet meer kon bewegen, wanneer ik opstond, was ik, als een verroeste robot, alles schuurde een kraakte en kwam gewoon niet in beweging. Een stukje lopen naar het toilet deed ik zo 5 minuten over.

Het contact, met delen van mijn lichaam leek weg. Ik voelde me niet meer verbonden met de aarde, ik gooide alles weg, had ik een pen vast, dan gooide ik die door de kamer, mijn koffie belande naast mijn kin en we hebben in korte tijd een heel nieuw servies kunnen kopen, vanwege het feit dat ik letterlijk alles liet vallen. (nee geen echtelijke ruzies…)

0c523d264194b4e6241a83424a2cbcef--vitamine-b-b-deficiency

Er zijn nog meer symptomen, jeuk, huid pijn. niet kunnen slapen als er een vouw in mijn laken zat, want dat voelde als een mes in mijn rug. tintelingen overal, slecht zien, noem maar op.

Het ergste vond ik het, dat het je psychisch heel erg kan tackelen. Veel klachten, waar ik het over gehad heb op sociale media, en in blogs hebben waarschijnlijk een oorzaak in het te kort aan vitamine B12, zo kun je er manisch van worden, depressief, dement, je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of het komt door B12.

Het B12 monster nam me over, ik was niet meer mezelf. Ik zat in een overlevingsfase, ik was snel geïrriteerd en viel soms letterlijk om. Dat mensen die ik in deze tijd heb leren kennen, me een beetje vreemd vonden, kan ik wel begrijpen, nu zullen ze waarschijnlijk niet snappen, dat ik dat niet was, maar mijn B12 monster.

Ook in het verleden heb ik er last van gehad. Toen ik 2 jaar mijn maagband had, was ik 80 kilo afgevallen, maar ik hield niks binnen. Ik had toen veel nare rare klachten, ben toen heel arrogant geweest en had het idee, dat alleen ik het goed kon doen, met als gevolg dat ik extreem angstig werd en veel lichamelijke klachten, ik was om de 2 weken ziek, mijn voeten sloegen op slot waardoor ik amper kon lopen, maar gewon mijn uren in de keuken bleef draaien. Vaak heb ik me afgevraagd, hoe het toch kwam dat ik me toen zo gek gedroeg, nu weet ik eindelijk het antwoord , door een vitamine B12 gebrek.

Hoe krijg je zo een gebrek?

Veel mensen hebben het, zo veel zelfs dat ik me soms amper kan voorstellen dat het niet bekender is en dat het niet beter behandeld wordt!

B12  komt meestal door een opname stoornis, deze kan komen door een erfelijke aanleg, maar en dat vind ik vooral voor de volle een dingetje. Door een GBP of maagband ook!

B12 tekort is een van de dingen die je krijgt, wanneer je een maag operatie laat doen.  In je maag wordt namelijk een enzym aangemaakt, dat enzym zorgt er voor dat je B12 ook letterlijk opgenomen kan worden. Wanneer dat deel van de maag verdwenen is, neem je B12 dus niet meer op. Dit kan voor jou  nare gevolgen hebben, maar ook als je zwanger wil worden (onvruchtbaarheid en miskramen) geeft het problemen. Veel vrouwen die een GBP hebben zijn hier over niet eens ingelicht!

Het is iets dat zal gebeuren en je zal moeten prikken en je B12 de rest van je leven inspuiten om normaal te kunnen functioneren! (dat is mijn mening inmiddels)

Het feit, dat dit door artsen genegeerd wordt en vaak bestempeld wordt, als “het zit tussen je oren” of “ga maar afvallen”, maakt mij boos. Zeker wanneer je alles hebt geprobeerd en door de vermoeidheid niet meer voldoende kan bewegen, je dus weer aankomt en het zal allemaal tussen de oren zitten…

Je B12 waarde laten bepalen

Bepalen of je een vitamine B12 probleem hebt, is een speciale prik, dat wordt niet standaard gedaan, daar naast is het zo dat wanneer je vitamine pillen slikt, je B12 verhoogd kan zijn, zonder dat je het werkelijk actief om kan zetten, zou je willen weten hoe en wat dan verwijs ik je naar deze facebook site, waar je meer info kan vinden en vragen. Wil je dus gaan kijken of je een tekort hebt stop dan eerst een paar weken met je vitamine complex pillen.

Helaas zijn veel huisartsen ook verkeerd ingelicht als het gaat om de behandeling. Een stoot kuur van 1 of 2 x in de week met totaal 10 prikken en je moet je weer goed voelen. Voor mij was dat niet het geval, die prikken geven eerst begin verergering, oude B12 cellen moeten vervangen worden door nieuwe functionerende, waardoor je in de eerste periode meer uitvalverschijnselen krijgt. Artsen snappen dit niet en voelen dit niet. Wanneer je door wil gaan met prikken, moet je praten als Brugman en wordt eigenlijk door veel artsen niet gedaan, terwijl het B12 instituut in Nederland zegt, dat je moet prikken 2 x per week, tot je klachten vrij bent en dat kan 2 jaar duren.

Erger nog niet alleen 2 jaar sommige klachten gaan niet weg en er zijn mensen aan een B12 tekort overleden, of blijvend in een rolstoel beland.

Ik heb een impasse bereikt met mijn arts en prik mezelf nu 1x per week, ik ga langzaam vooruit, maar voel me nu wel weer mezelf, het eerste half jaar is voorbij, ik kan weer wat, ben nog steeds moe, maar dit is een normale mama vermoeidheid en niet de uitputting van hiervoor. Van de andere klachten hoop ik dat ze beetje bij beetje minder worden.

Heb je zelf het idee dat je B12 tekort hebt, laat je dan testen! En zorg dat je een goede behandeling krijgt, zoals ze bijvoorbeeld op deze facebook site aangeven!

Heb jij een B12 tekort , of wist je de omvang van de problematiek?

Liefs Louise